tisdag 28 juni 2016

Israelisk agent anmäler FiB för JK

Lagen har sin gång. Nu skall justitiekansler Gullnäs än en gång misslyckas med att få Folket i Bild dömd i ett tryckfrihetsmål. Den försämrade tryckfrihetsförordningen som riksdag nyligen antagit skall nämligen inte träda i kraft förrän nästa år. Alltså klarar vi oss den här gången också.
Nyligen fick vi telefon från kriminalpolisen i Stockholm och dom beställde två exemplar av FiB nr 18/76 för att ha som utredningsmaterial åt justitiekansler Gullnäs och hans åklagare. Naturligtvis ringde vi då upp utredande polis och frågade vad saken gällde. En något generad kriminalinspektör Bertil Bennerheim meddelade att det, hrm, låg till så att en viss herr Nasser hade anmält oss men att det nog skulle gå bra. Ja det vill säga det skulle nog gå bra för Folket i Bild. Men innan åklagarämbetet fattat beslut var ju utredningsmaterialet hemligt även för oss. Så vi kunde inte få besked om vad vi var misstänkta för. Men det skulle nog gå bra, som sagt.
Eftersom anklagelsen är hemlig måste vi naturligtvis genast tala om vad den går ut på, vilket med gällande lag fortfarande är möjligt utan att dömas för den saken som lök på laxen. Vi är anmälda för att vi har röjt vad som försiggått i en hemligstämplad rättegång mot två av Israels mest beryktade spioner i Sverige, nämligen Fauzi Nassar och hans kumpan Tony Sawan. De hade sålt uppgifter till Israels ambassad i Stockholm om palestinska flyktingläger i Beirut. Allt skulle ha gått bra för dem om inte Tony Sawan varit lite fördomsfull när han förhördes av svensk polis om varför han smugglade haschisch och knivhögg folk.
Sawan, som dessutom är påfallande politiskt omdömeslös, anförde då att han borde vara ursäktad för dom där bagatellerna eftersom han var libanesiskt fascist och således kristen och således slogs på samma sida som alla andra vita och således ville utrota araberna och därför arbetade åt Israel så att svensk polis, som ju slogs på samma sida som Israel, borde frikänna honom och hans medhjälpare Fauzi Nassar. Denna felbedömning av graden av svenska myndigheters uppslutning på Israels sida kostade Sawan och Nassar ett halvt års fängelse för olovlig underrättelseverksamhet och därefter en dom på förvisning ur riket. Och det var alltså om den rättegången vi skrev i det nu misstänka FiB nr 18/76.
Vårt påstådda brott skulle alltså bestå i att vi berättat om saken trots att domare Ågren i Stockholms tingsrätt (känd från IB-affären) ansåg att rättegångens innehåll borde vara skyddat från allmänhetens insyn. Vi borde således inte ha berättat att Fauzi Nassar, som är israel och Tony Sawan som är libanes, sålde flyktinglägren Sabra och Shatila till Israels ambassad för ett par tusen dollar. Och därför skall nu JK, på grundval av Fauzi Nassars anmälan, ta ställning till om han skall åtala FiB.
Men JK har det som vanligt inte lätt. Fauzi Nassar har hunnit bli förvisad till Israel efter beslut av Per Ahlmark. Dessförinnan hann han med att få säkerhetspolisen på halsen för att han gick omkring med en revolver i Uppsala och sköt omkring sig och sa att han skulle knäppa Jan Guillou. Och det ville ju Säpo såklart inte vara med om (det är inte en personlig sak, dom är rädda för att få skulden i ett sådant läge). Alltså stor utryckning och så greps Nassar. Brottsundersökningen mot honom lades ner när Per Ahlmark slängde ut honom ur Sverige. 
Men kvarnarna mal på ändå.
Och vännen Tony Sawan som ännu inte har slängts ut ur landet eftersom han vistas på Österåkers fängelse gläder oss med ständiga små vänliga påminnelser för brev. DÖDA! DÖDA! DÖDA! stod det på den senaste hälsningen. Per Ahlmark får väl vara så hygglig att slänga ut den också.
Men för justitiekansler Gullnäs spelar det säkert inte någon roll vilka personer som deltar i hans kamp mot Folket i Bild. Att anmälaren är utslängd till Israel av Per Ahlmark och att anmälarens trögtänkte kollega skriver DÖDA DÖDA DÖDA till oss är, med en JK-term, irrelevant. Det har inte med själva saken att göra.
Men ändå kommer JK med en suck, gissningsvis ungefär samtidigt som detta nummer kommer ut, att meddela att det med gällande bestämmelser inte går att få oss dömda fastän vi berättar vad Nassar och Sawan och Isreales ambassad haft för sig. 
Med den nya av Författarförbund, riksdag och Dagens Nyheter hyllade tryckfrihetsförordningen som skall träda i kraft den 1 januari 1978 hade det kanske blivit annorlunda. Då hade ett okänt antal medlemmar i Folket i Bilds redaktionskommitté kunnat ställas inför rätta anklagade för "grov obehörig befattning med hemlig uppgift", som den nya paragrafen heter. Maxstraffet är fyra års fängelse.

- Jan Guillou FiB/Kulturfront 3/1977 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar