söndag 12 juni 2016

Att göra en ... Bevingat 90-tal

Fraser av denna konstruktion spred sig som en farsot under 90-talet. De är inte alltid tydliga - raffinemanget ligger inte minst i mångtydighet och anspelningar (inte sällan ekivoka). Här några exempel. Snart sagt varje känd person, som har figurerat i nyhetsflödet, låter sig användas. Vid 90-talets slut börjar man tröttna på denna jargong, som nätt och jämnt hänger med över millennieskiftet...

att göra en gottröra.

Detta har Anders Wise (Svenska Dagbladet) tolkat så här: "att kraschlanda men mirakulöst nog resa sig och gå vidare" (med anspelning på SAS-planet som kraschlandade i Upplands-socknen Gottröra den 27 december 1991, utan dödsoffer).

att göra en schyman.

Frasen föddes i juli 1998. Vänsterpartiledaren Gudrun Schyman uttalade sig under pågående valrörelse "det som en partiledare mitt i en valrörelse inte får yppa - att hon ska avgå inom ett par år" (SvD 20.7.98). Snabbt mildrade hon uttalandet; innebörden var "att jag inte ser det som ett livstidsprojekt". En som i samma veva "gjorde en schyman" ar världens rikaste man, Microsoft-chefen, Bill Gates; veterligen dock opåverkad av Gudrun Schyman.

att göra en clinton.

Vad det innebär att göra en Clinton behöver egentligen inte förklaras, men alternativa tolkningar förekommer. Författaren Kerstin Thorvall torde ha närmat sig en normaltolkning i ett TV-samtal i juli 1998. Jay Leno, värd för en populär TV-show i USA, har varierat det gamla talesättet att vicepresidenten står "ett hjärtslag från Vita huset" - Lenos variant (1997) var: "Al Gore står en orgasm från Vita huset." År 1997 lär han ändå inte ha anat hur nära det var att hans farhågor besannades.

att göra en volvo.

blev ett begrepp i finansvärlden våren 1999. Vid ett företagsköp gäller att den köpare, som fått kontrollen över minst 90 procent av aktierna, kan kräva tvångsinlösen av de återstående 10 procent. Omvänt kan den, som kommer över mer än 10 procent av aktierna (en "corner"), förhindra att en rival får fullständig kontroll över företaget. I Volvos fickor brände miljarderna efter affären med Ford (vintern 1999) och Volvo ville köpa Scania. Volvo köpte en stor aktiepost i Scania - mer än en corner - och kunde lugnt invänta den nu garanterade första dansen med den tilltänkta bruden. Denna brutala uppvaktning - som under sommaren 1999 äntligen ledde till bröllop mellan Volvo och Scania - blev "att göra en volvo".

- Per-Anders Hellqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar