tisdag 28 juni 2016

Ingemar Bergman - Bevingat 90-tal

Det får inte vara hur jävla mysigt som helst på en teater.

Ingemar Bergman i samtal med Jörn Donner (SVT 1 den 14 juli 1998; till Bergmans 80-årsdag). Donner hade påpekat att Bergman alltid ler i repetitionsbilder, men då ingen kamera fanns i närheten ...!? Och Bergman antydde att det ryktbara vredesutbrotten kan vara inprogrammerade, för att skapa en kreativ högspänning i ensemblen. Detta stämmer rätt bra med skådespelerskan Lena Endres tanke att rädsla för Den Store är större än själva vreden. "Men eftersom han är en världsgigant känns det som att Gud mullrar i himlen." (Aftonbladet den 12 juli 1998.)


Jag tycker mycket om att gå.
Demonerna tycker inte om frisk luft.
De tycker bäst om att man ligger kvar i sängen.
Då hoppar de på en.

Ingemar Bergman, intervjuad i kulturprogrammet Nike (TV 2) den 31 oktober 1997 inför sin TV-pjäs "Larmar och gör sig till" (premiär i SVT 1 den 1 november).


Tystnad ... tagning.

"Ingemar Bergmans snapsvisa", meddelad av Tysta Mari i Dagens Nyheter den 5 september 1999; regissören själv "ej underrättad". Ett skämt av det slag, som befäster huvudpersonens egenskap av ikon.
Tysta Mari var ett kafé på Tegelbacken (Stockholm), på den tid då Dagens Nyheters redaktion hade sin huvudingång några tiotal meter därifrån. Tysta Mari är numera DN:s skvallerspalt, publicerad var söndag, alltid hyllande den gamla journalistiska principen att inte kolla goda historier i onödan.


När han var som bäst bankade de (recensenterna) honom i huvudet och sparkade honom i arslet så mycket det gick. Nu sätts han på piedestal och daltas med. Han har förtjänat bättre.

Mats Ek om Ingemar Bergman i tidskriften Dramat.

 Per-Anders Hellqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar