onsdag 5 oktober 2016

Döden - Bevingat 90-tal

Om du skulle dö.

Rubrik på Socialstyrelsens folder år 1996 om organ-donation. Formuleringen kan tyckas gjord i nattmössan men är förmodligen mycket utstuderad. Det gäller att inte påminna människor om det enda, som fullständigt säkra i livet. Att Finlands president Urho Kekkonen med orden "Om jag dör" tillskrev sig vissa chanser att bli odödlig är väl bekant.


Morgonen när Ola på Hjortakullen skulle dö gick han in till sin dotter och bad henne flytta katten så att han kunde lägga sig i soffan. Han lugnade henne med att säga:
- Oroa dig inte, flicka, det är bara döden.

Peter Nilsson i berättelsen "Messias med träbenet", i samlingen med samma namn (1990).


Förföljelse och misshandel. Människan är skapad till Guds avbild och söker efter förmåga vara lika grym som han. Lika stark är hon dock inte, även de värsta bödelsänglar åldras, sjuknar och dör. Därmed skapas ingen rättvisa. Ingen tortyr görs ogjord, inga döda står upp ur graven. Det är Guds vilja att människorna efter förmåga följer honom i spåren som skarprättare, men slutligen vill han visa även de mest läraktiga, att han är starkare än de.

Sven Delblanc om "mobbning" i en av sina sista böcker, "Livets ax" (1992).


Det är viktigt hur vi lever, men tro mig,
det är också viktigt hur vi dör.

Den legendariske cancerläkaren Jerzy Einhorn, i debatt med skatteminister Thomas Östros (januari 1997). På Radiumhemmet i Stockholm bedrivs cancervården idag i en anda av avancerad vetenskap och djup humanism; efter Jerzy Einhorns riktlinjer.


Jag pratade med Martin Ljung kvällen efter det att han hade träffat Ingmar Bergman för första gången. När de kom på att de var lika gamla berättade Ingmar om sin dödsskräck och att han hatade att bli gammal. Då sa Martin: Äsch, det är väl inte så farligt, det varar ju inte så länge ...
Det är en cool inställning.

Hans Alfredson berättar för Aftonbladets reporter Frida Lindqvist under inspelningarna av den norska filmen "Sofies värld" (efter Jostein Gaarders succébok), där han har rollen som Sokrates (Aftonbladet den 20 augusti 1998).


du är ett rede i jorden

Ur Christine Falkenlands diktbok "Blodbok" (1995), en sorgesång till den hädangångna älskade. Falkenlands poesi väckte stor uppmärksamhet under 1990-talet och kritiken nämnde "Blodbok" som en av "de stora sorgeskildringarna i svensk poesi" (Uppsala Nya Tidning).


Man skrattar inte precis ihjäl sig
vid tanken på döden..

Lars Ulvenstam - som ofta har belyst ålderdom och död i insiktsfulla samtal - som gäst hos Birgitta Sandstedt i TV:s "Kvällsöppet", december 1996.


Begravningen ska bli ett minne för livet.

Sala Allehanda.


När Ingmar var ung teaterchef i Helsingborg beordrade han oss skådespelare att inte ha samlag de första fjorton dagarna före premiär.
Vi hade premiär var tredje vecka.
Vi var mycket stimulerade. Ingmar fick det mest stabila förhållande att kännas som vänsterprassel.

Erland Josephson i "Föreställningar" (1991).
Ingmar = Ingmar Bergman

- Per-Anders Hellqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar