söndag 2 oktober 2016

Direktörer - Bevingat 90-tal

Det praktiska livets män vet alltid bäst.
Och de har nästan alltid fel.

Ekonomen Carl Hamiltons kommentar (i Aftonbladet) till 101 svenska direktörers upprop mot regeringen, vintern 1997. För sin genuina flockkänslas skulle döptes de 101 snart till "De 101 dalmatinerna" (efter den aktuella Disney-filmen). Vid kontrollräkning visade sig f.ö. vara 102  stycken.


Han är en sådan där som släpper grankvistarna i ansiktet på den som kommer bakom.

Turbulensen i Ericson, sommaren 1999, ledde till att Lars Ramqvist . som trotts vara på väg att pensionera sig - blev både styrelseordförande och åter (koncernchef. "Marknaden" jublade inte. En anonym industriman, som sade sig känna Lars Ramqvist som jaktkamrat ombads av Dagens Industri (21 augusti 1999) att karaktärisera den man som nu gjort sig till mäktigast i svensk bolagsvärld och svarade utan synnerlig älskvärdhet Jaktmark som jaktmark ...


Det står så lite om optioner i Bibeln.

Stora styrelseordförande, Bo Berggren, enligt ett referat av Ylva Herholz från S:ta Katarinastiftelsens panelsamtal om "kristen tro och kapitalism" (SvD den 8 februari 1998). En herre i publiken påminde om Andra Korinterbrevets anmodan att de med överflöd skulle ge till dem som har brist och katolske biskopen Hubertus Brandenburg nämnde kamelen och nålsögat. Men styrelseordföranden lät sig inte bekomma: "Jag tycker inte vi människor ska sätta en gräns för hur mycket vi får ha för att komma in i himmelriket."


Oerhört motbjudande!

Ett utbrott av tidningen Arbetet Nyheternas chefredaktör Mats Ekdahl i augusti 1999. Han tänkte på de 5,6 miljoner i förstärkt aktiekapital, som de samlade fackföreningarna i Skåne nyligen skjutit till för att rädda tidningen - och på de 5,5 miljoner, som nu tillföll tidningens VD Per Bergknut som fallskärm vid hans avgång.

- Per-Anders Hellqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar