tisdag 2 augusti 2016

Carl Bildt - Bevingat 90-tal

f. 1949, moderata samlingspartiets ledare till september 1999.

En liten beundrande blågul hemorrojd i baken på den disputerade Dr Kohl.

Jan Myrdal om Carl Bildt, i Expressen den 12 september 1996. I en intervju i Göteborgs-Posten (20 juni 1999) citerar Myrdal sin egen karakteristiska men mildrar den: "Bildt liksom andra ledande svenska politiker är akademiska avhoppare, drop outs. Men inom denna grupp av icke utbildade framstår han som en begåvning, ett lysande undantag - - -."
"Det är förbålt svårt att bli dissident i Sverige", kommenterade signaturen Kåll i Dagens Nyheter (9 mars 1997). Jan Myrdal försöker, men orden om Bildt resulterade inte i mer än ett ledarstick i Svenska Dagbladet. "Det ska f-n vara oppositionell i ett land där det är så högt i tak."

Det är jobb, jobb, jobb som gäller.
Då krävs lägre skatt, skatt, skatt.
Vilket betyder mindre bidrag, bidrag, bidrag.

Carl Bildt, moderatledare, har återvänt till Sverige efter FN-uppdrag som fredssamordnare i Bosnien. Det är inte bara i svenskt politiskt liv man har undrat var han varit. Då man frågar dottern Gunnel var pappa finns svarar hon "På TV". Men vid sin presskonferens den 6 oktober 1997 testar Bildt ett slagord till valrörelsen. Partiets mediakonsulter har väl inskärpt betydelsen av "upprepning" i det grundläggande politiska budskapet. Aftonbladets kultursida suckar: "- - - det blir nog en långdragen valrörelse, valrörelse, valrörelse" (AB den 8 oktober 1997). Och Bildts primitivistiska slagord hörde man inte mycket av i den fortsatta valrörelsen.

- Per-Anders Hellqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar