Det finns böcker som träder fram ur mängden redan genom sin titel. Här är några sådana, från 90-talet.
Lennart Hagerfors: Livet är det som pågår medan vi sysslar med annat (1990).
Peter Nordström: Vulkaner på nappflaska. även: Håll i evigheten en stund medan jag går in och köper gårdagens bröd (dikter, 1998).
Göran Tunström: Berömda män som varit i Sunne (1998)
Per Odensten: En lampa som gör mörker (roman, 1999).
Lyckad nedfrysning av herr Moro
Redaktion: Roy Andersson, Kalle Boman, István Borbás (1992).
Denna antologi ställdes samman och gavs ut som ett experiment, med stöd av Stockholms läns landsting. Boken delades ut till alla niondeklassare i Stockholms län "för att ge dem en tankeställare i livet". Här fanns Jesu Bergspredikan, FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, texter av Fröding, Dostojevskij, Orwell, Harry Martinson, Simone Weil och många fler. Framgången blev kolossal. Boken fick kultstatus och den stora efterfrågan ledde till att en ny upplaga trycktes 1997.
Århundradets svenska bok har utsetts efter en omröstning som iscensatts av GV:s lokalupplaga.
Till vinnare utsågs motboken.
Grönköpings Veckoblad i mars 1998.
Fotbollsidolen Tomas Brolin har brutit foten, ligger på sjukhus (hösten 1994) och får frågan om han behöver några böcker att läsa.
Nej, så sjuk blir jag aldrig.
Däremot antyder han att han tänker skriva en bok. (Det kan väl inte vara så svårt.) (Källa: Hans Hederberg i Svenska Dagbladet, 1998.)
--- något håller på att hända i den litterära institutionen. Etablerade författare får nobben av sina förlag. De inbitna läsarna trängs hellre i pocketshopen än i bokhandeln. Det är bara två av symtomen på en omvandling som väcker oro: barnen får nog öl i framtiden, men får de dikt?
Ingrid Elam i sin recension (DN 25 augusti 1999) av Ernst Brunners nya diktsamling "Stoft av ett stoftkorn" som kom ut direkt i pocket, ett unikt initiativ i poesivärlden.
- Per-Anders Hellqvist
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar